Hier is onze fiere Pinksterblom
En ik wou hem zo graag eens wezen
Met zijn groene kransen om het hoofd
En met zijn klinkende bellen,
recht is recht, krom is krom,
Belief je wat te geven voor de fiere Pinksterblom
Want de fiere Pinksterblom moet voort.
Pinksteren is het feest van de vrijheid en de liefde, het feest van de geest en de toekomst; een bewustzijnsfeest. Vijftig dagen na Pasen, 10 dagen na Hemelvaart viert men het feest van de scheppende menselijke geest. Daarom maken we de versieringen zelf van allerlei kleuren papier.
Pinksteren 50 dagen na Pasen (de naam Pinksteren is afkomstig van het Griekse Pente costes dat 50e dag betekent), waarbij we gedenken dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, zoals hierboven beschreven. Het besef kwam over hen: hij is niet weg, maar in ons.
Ook vandaag kunnen we ineens ‘de geest krijgen’. Een moment waarop je iets ineens begrijpt of anders gaat zien, soms met ver-strekkende gevolgen. Je ziet iets nieuws in iets dat je eerder al had gezien.
Het Pinksterfeest werd ook al bij veel heidense volken gevierd. Het was een feest dat sterk met de bloei en de ontwikkeling van de natuur verbonden was. In de loop van de eeuwen zijn elementen van
het voor-christelijke en het christelijke Pinksterfeest samengevoegd. Pinksteren is een feest van licht, lucht en kleur geworden, van vogels en van bloemen. Feest van liefde en kracht schenkende geest.
Op veel vrijescholen wordt het pinksterfeest gevierd. Hierbij zie je de volgende elementen terugkomen:
De pinksterbruid is het beeld van de gesluierde Isis, de onzichtbare geest der aarde. Ze staat symbool voor de nieuwe groei- en bloeikracht in de natuur.
De bellenstok die de pinksterbruidegom draagt, staat voor het bewustzijn, het ‘wakker’ zijn. Tijdens de optocht van het pinksterbruidspaar zuivert het belgerinkel de atmosfeer.
We gebruiken voor dit feest geen echte bloemen, maar maken zelf van papier nog veel mooiere fantasiebloemen, want dit is het feest van de scheppende menselijke geest die op weg is naar de kosmos. Het bruidsmotief stamt al uit voor- christelijke tijd en is ons uit de folklore bekend gebleven. Voor jonge kinderen geeft dit beeld heel mooi iets van het Pinksterfeest weer, omdat je met dit beeld een goede aansluiting vindt met het natuurgebeuren, want niet alleen de mensenziel wordt de bruid van de Geest, ook de aarde is de bruid en de bruidegom is de lentezon. De aarde in mei ziet er ook uit als een bruid, op haar mooist gekleed om de zon te ontvangen. De bloesem van de vruchtbomen is haar sluier en het fluitenkruid langs de slootrand is als een kanten zoom aan de bruidsjurk.
De duif: een witte vogel, en speciaal een duif, is in vele oude verhalen het wezen dat de verbinding tussen hemel en aarde in stand houdt. In sommige oude talen bestaat er maar één woord voor duif en priesteres. Van oudsher mochten duiven, als boden van de goden, vrij de tempels bewonen. De Heilige Geest wordt in de kunst onveranderlijk voorgesteld als een duif. Duiven hebben enkele eigenschappen, waardoor ze als beeld voor de Geest geschikt zijn. Ze wonen al sinds mensenheugenis in de buurt van de mens, maar hebben weinig binding met de aarde. Ze kunnen grote afstanden vliegen en kiezen als zitplaats vaak het hoogste punt. Als ze met een groepje opvliegen, veroorzaakt hun geklapwiek een sterke luchtbeweging; het ruist en suist in de lucht. Bovendien hebben ze het vermogen om vanuit de lucht loodrecht omlaag te komen, als een lichtstraal van omhoog. Als alle vogels tonen ook de duiven ons het beeld van onze eigen ziel, die zich a.h.w. op vleugels losmaakt uit een te sterke binding aan het fysieke. De witte vogel kan de mens ook helpen, hem de weg te wijzen in het leven.
De meiboom (Pinksterboom ): Vroeger danste men in mei om de meiboom, waarvan de linten tijdens de dans werden gevlochten. Men liep in spiralen naar een middelpunt, de boom, toe. Dit spiraalsgewijs naar een midden toe lopen, soms ook in een labyrinth, was een beeld voor een ontwikkelings- of inwijdingsweg. De boom als middelpunt van de wereld, een as met zijn wortels in de onderwereld en zijn kroon tot in de hemel, opgesierd met slingers van papier.
Pinksteren bij ‘Bij Noa Thuis”
In de week van het pinksterfeest zingen we de liedjes en doen we kleine kringspelletjes. Ook maken we papieren bloemenkransen, die we (met het pinksterfeest op de Michaëlschool) op ons hoofd kunnen zetten. De grotere kinderen die er zin in hebben maken papieren bloemenboeketjes maken. Als het mooi weer is, en het pinksterfeest op de Michaëlschool (in Leeuwarden) op het plein doorgaat neem ik de kinderen mee om het feest mee te kunnen vieren. Soms vraag ik dan van te voren aan de ouders of de kinderen witte kleren hebben en aan kunnen trekken die dag.