Momenten uit zomaar een dag...


14 September 2011 / 21:14

Door weer en wind

Kinderen vinden het vaak heerlijk om buiten te zijn. Maar sommige kinderen hebben¬†dat gevoel nog sterker¬†dan andere kinderen, de ‘echte’ buitenkinderen.
Noa en Lasse genieten altijd met volle teugen van het buiten zijn. Lasse is daar ook heel duidelijk in en loopt dat gewoon steevast naar de deur die naar buiten leidt.. Het maakt daarbij echt niet uit of het zonnetje schijnt of dat het regent of heel hard waait.
De afgelopen weken was het al¬†echt herfstweer, maar waren we vaak buiten te vinden als het kon, zeker als Lasse en Noa met z’n tweetjes er waren.

Vanochtend was het ook nogal regenachtig. Maar toch besloten we ons voorgenomen bezoek aan Aqua Zoo door te zetten.
Nou, dat was een groot succes. Noa is sowieso een groot fan van Aqua Zoo. We hebben een abonnementen en zijn er dan ook geregeld te vinden. Maar Lasse liet zien het ook heerlijk te vinden. Ook als er geen dieren waren geweest, waar hij zeker heel geboeid even naar kon kijken, had hij zich prima vermaakt. Want, zeker als je nog niet zo lang kunt lopen, wat is er nou heerlijker om te wandelen in de natuur waar zoveel te vinden is, en helemaal als het geregend heeft, of dat nog steeds doet..

(foto)

4 September 2011 / 20:45

Een vernieuwde zandbak

Het viel niet mee het juiste moment te vinden (of het was hier erg druk, of het regende weer..), en het heeft dus even geduurd,  maar afgelopen weekend hebben we er even hard voor gewerkt!
De zandbak is opnieuw geverfd, de zandbakspulletjes allemaal schoongemaakt, het oude zandbakzand weg en schoon zand erin!!!

Als dat dan allemaal gedaan is en klaar is kun je op zo’n dag dus maar 1 ding doen..

(foto)

13 July 2011 / 13:36

2 ‘nieuwe’ gezichtjes

Gisteren mochten we twee nieuwe kindjes begroetten;
Ronja en Rozemarijn!

(foto van Ronja en Rozemarijn)

Het is een tweeling van 9 maanden.
Ze kwamen voor de eerst keer, maar het was of ze al maanden kwamen. Het scheelt waarschijnlijk als je met z’n twee√ęn bent, Ronja en Rozemarijn hadden een opperbest humeur en konden zich prima vermaken! Ook het slapen in¬†vreemde bedjes was geen probleem. We hadden een hele gezellige dag met z’n allen!¬†

Welkom Ronja & Rozemarijn!!!
We hopen dat jullie het hier enorm naar jullie zin zullen hebben!

28 June 2011 / 20:24

Zwoele zomerse dagen..

De afgelopen paar dagen waren zo warm, dan is maar 1 remedie: RUSTIG AAN DOEN!!

Vanochtend al vroeg de koelte wat opgezocht onder de bomen; rustig wandelen en rondkijken in het bos van Ypey..

(foto bij de kippen)

En als het zo warm is, waar speel je dan het liefst mee???
In het water natuurlijk!!
Dat was echt volop genieten!

(foto badje)

Ook juf zelf vond er verkoeling door haar stoel vlak voor het badje te zetten, en dan maar met de voeten in het water.. Een boekje in de handen, maar vooral genieten van het spel van die kleintjes!!
Heerrrrrrlijk!!!

2 June 2011 / 20:25

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik wat verteld heb over onze belevenissen. Maar ondanks dat er een tijdje geen verhalen verteld zijn wil dat niet zeggen dat er niks gebeurd.

Er wordt nog steeds
volop gespeeld
binnen..

(foto_81A)

of buiten..

(foto_81B)

in en om de zandbak..

(foto_81C)

in een zelfgemaakte tent..

(foto_81D)

hondjes uitgelaten..

(foto_81E)

geknutseld en/of feesten gevierd..

(foto_81F)

bellen geblazen..

(foto_81G)

broodjes e.d. gebakken..

(foto_81H)

samen gegeten..

(foto_81I)

Naar het bos van Ypey geweest..

(foto_81K)

ook vandaag..

(foto_81L)

en kleine kippe-kuikentjes bewonderd..

(foto_81M)

En ondertussen wordt er hard gewerkt aan het spelenland..

(foto_81P)

31 March 2011 / 20:40

Afscheid nemen van Jurjen

Vandaag was Jurjen hier voor de laatste keer.
Jurjen is sinds februari 4 jaar, en dan mag je naar school! En morgen gaat Jurjen dan ook voor het eerst naar school.
Twee jaar lang hebben we van het gezelschap van Jurjen mogen genieten. En ik heb hem zien groeien van een stil, maar toch ook ondeugend, jongetje naar een grote stevige jongen die er helemaal klaar is om naar school te gaan! Ik denk, en hoop het zeker, dat Jurjen het heel erg naar zijn zin zal hebben op school!!

We hebben er een feestelijke ochtend van gemaakt; cake-jes gebakken, popcorn gemaakt, heerlijk gespeeld..
Rond 12 uur was het dan zover en zwaaiden we Jurjen voor ‘de laatste keer’ uit.. Dat was toch wel een raar gevoel hoor!

Lieve Jurjen,
Dank je wel voor de leuke tijd die we samen hebben gehad. En we hopen dat je heeeeeel veeeeeel plezier zult hebben op school!!!
Een dikke knuffel van ons allemaal!

28 March 2011 / 20:21

nat-op-nat schilderen

Ik wilde al een hele tijd met de kinderen nat-op-nat schilderen. Maar omdat het toch wel een hele aanschaf is kwam het er niet van. Toch de stoute schoenen aan getrokken en alle benodigheden besteld. 

En het was zeer zeker de moeite waard!!
De voorbereidingen vielen me erg mee. En omdat alleen Jurjen en Noa er waren viel het ook qua ruimte innemen erg mee.
De kinderen beleefden er ook veel plezier aan. Heel rustig en geconcentreerd gingen ze aan het werk.

(foto) 

Het is een activiteit wat zeker om herhaling vraagt!

7 March 2011 / 20:51

Carnaval

Afgelopen week is het carnaval begonnen.
In het noorden van het land krijgen we er niet zoveel van mee. En ik besteed er met de kinderen ook niet heel veel aandacht aan. Maar Jurjen en Noa zijn al zo groot, gaan beiden over niet al te lange tijd naar school. Ze hebben al laten zien het knutselen erg leuk te vinden, vooral het plakken, en dus besloot ik er dit jaar toch weer wat mee te doen. Gauw de daad bij het woord gevoegd en gezellig samen om tafel aan het plakken geslagen.
Vol ijver werden de witte maskers beplakt  met gekleurde papiertjes.
Aan het eind van de dag waren ze droog genoeg om er echte maskers van te maken. En alhoewel ik het niet had verwacht wilden ze allebei het masker graag op. De mama van Jurjen werd met het masker voor enthousiast begroet.

Maar het schertste mijn verbazing helemaal toen ik de volgende ochtend vroeg de deur voor Jurjen open deed om hem weer te verwelkomen; hij had het masker opnieuw opgezet.. De hele dag waren ze allebei geregeld onherkenbaar aan het spelen..
Leuk!! 

24 February 2011 / 20:37

Nog een keertje spelen in de sneeuw

Na een aantal lenteachtige dagen te hebben gehad waren we erg verrast toen het gisteravond ineens ging sneeuwen!! De volgende dag wilden Noa en Jurjen dus zo snel mogelijk naar buiten om in de sneeuw te spelen!! Wel ietswat teleurgesteld dat de slee in de garage moest blijven liggen werd er gehuppeld, gezongen, voetsporen bekeken, sneeuwballen gegooid, sneeuw geveegd en al wat je nog meer kunt doen in de sneeuw!!
We hebben er echt nog even heerlijk van genoten!!

22 February 2011 / 19:53

mengeling van seizoenen

Met nog overal ijs op de sloot en rijp op het gras van de winter..

..en door een heerlijke zonnetje het gevoel van de lente in het verschiet..

..genieten Noa en Jurjen nog even na van wat de herfst heeft achtergelaten..

in een kuil vol bladeren..

11 February 2011 / 20:15

knutselen

Als er wat grotere kinderen komen worden de activiteiten wel eens wat anders dan we normaal door de dag doen. Zo zijn Anna en Ilse-Amber verzot op knutselen met afvalmateriaal. Vanochtend was Anna er en dus werd het knutselmateriaal tevoorschijn gehaald. Anna, Jurjen en Noa hebben een hele tijd zich prima vermaakt met het knutselen; er werd vol op geknipt en geplakt!

28 January 2011 / 20:45

Nieuwe familieleden

Nieuwe duurzaam speelgoed is duur.
Daarom sneup ik zo nu en dan op het internet op zoek naar speelgoed waar al mee gespeeld is maar waar wij ook best nog mee kunnen spelen. Zo hebben we onze stal houten dieren op die manier aardig kunnen uitbreiden.
Maar ook met de poppen wordt volop gespeeld. Noa heeft haar eigen poppen en die liggen nu natuurlijk nog wel gewoon beneden in het¬†huisje in hun bedjes te slapen.¬†Maar¬†ik merkte dat haar poppenkindjes¬†steeds meer haar ‘kindjes’ werden.¬†En dus keek ik wat rond naar poppenkindjes¬†waar alle kinderen mee kunnen spelen.
En via marktplaats liep ik tegen een hele familie poppenkinderen aan. We waren heel blij en trots dat deze poppenkinderen wel bij ons wilden wonen!

Als verrassing zat daar een hele grote babypop bij. En Noa was meteen verliefd! De baby moest kleren aan, een slaapzak aan en mee naar bed! Met blijde glimoogjes dook ze in bed en ging heerlijk slapen!

24 January 2011 / 21:29

Met de kleine bolderkar op stap

Nog steeds gaan we geregeld naar het bos van Ypey. We vinden het heerlijk om buiten te zijn en het is daar altijd fijn. Heerlijk om de jaargetijden zo duidelijk te voelen als je buiten leeft!
Ook tijdens deze momenten merk ik dat de kleintjes groter worden. Het is niet meer nodig om de grote bolderkar erbij te pakken, ze kunnen het stuk prima lopen, zover is het niet.
Maar we hebben ook nog een kleine bolderkar waar je prima mee kunt reizen bedachten Noa en Jurjen!

 

Degene die in de kar zat had het brood vast wat we speciaal bewaard hadden voor de vogels..

Natuurlijk werd er ook gewisseld van plaats..

 

14 January 2011 / 20:59

Fantasie – de werkelijke wereld

Zoals ik al aangaf worden ‘mijn’¬† kleintjes steeds groter.
Dat wordt qua aanwezigheid heel duidelijk als bv Boas naar de basisschool gaat en dus niet zo veel meer zal komen. Jurjen gaat binnenkort ook naar school en zal ook afscheid nemen van ons. Dat vinden we wel heel jammer, want we hebben het zo gezellig samen. Maar ik merk heus wel dat ze er steeds meer klaar voor zijn.

Ik zie dat o.a. aan het fantasiespel wat heel duidelijk na de zomervakantie steeds uitgebreider werd en steeds meer werd uitgediept. Het is mij heel duidelijk dat de kleintjes zich steeds meer bewust worden van wat er allemaal om hen heen gebeurd. Zoveel situaties worden nagespeeld. Zo zie ik dat er momenteel vol op van de poppen gebruik wordt gemaakt nu Lasse en Janneke erbij zijn gekomen.

Waar er vlak na de zomervakantie¬†geregeld werd gereisd in¬†bus, trein¬†of vliegtuig (allemaal stoeltjes achter elkaar en dan maar met z’n allen naar een bepaalde bestemming),¬†reden ze¬†vandaag¬†in een heuse auto,¬†inclusief¬†kinder-autostoel achterin, want ja, anders kunnen de baby’s niet mee toch?!

Vader en moeder (zo noemen ze elkaar ook echt in het spel) voorin, de ene keer rijdt vader, de andere keer moeder..

5 January 2011 / 20:32

‘nieuwe generatie’

In januari 2009 kwam Boas voor het eerst bij ons spelen. Een paar maanden later voegde Jurjen zich daarbij. In november van 2009 mochten we ook Hessel verwelkomen. Samen met Noa schelen de 4 kinderen hooguit een jaar met elkaar.  Het werd steeds meer een hecht clubje, een heel gezellig groepje wat prima bij elkaar past en het heerlijk vindt om met elkaar te spelen.
Maar inmiddels is Boas al 4 jaar geworden en gaat sinds deze week naar de basisschool, en over een paar maanden wordt Jurjen ook 4 jaar en zal ons dus ook verlaten..

Na de zomervakantie in 2010 zijn er twee baby-tjes bijgekomen; Lasse en Janneke. Noa is dol op de twee kleintjes en noemt ze haar broer en zus. Ze geniet erg van het knuffelen en als ze binnenkomen moeten ze echt steevast even bij haar zitten..

Geregeld komen die twee kleintjes op dezelfde dag. Ze zijn altijd blij elkaar te zien, ik vind dat heel bijzonder,¬†en ook die dagen hebben we het erg gezellig. Vandaag waren ze er ook weer allebei. Lasse zit sinds kort in een ‘gewone’ stoel aan tafel te eten. En dus¬†is het mogelijk om gezellig met z’n allen aan tafel te gaan.¬†Ik ervaar dat toch altijd weer als een speciaal moment..
Ik heb dan ook al¬†vaak foto’s gemaakt van kinderen die gezellig samen aan tafel zitten, maar dit voelde toch ook heel bijzonder, dat wilde ik jullie niet onthouden..

9 December 2010 / 22:08

sneeuwpret!!

Hoewel de sneeuw voor veel hinder kan zorgen, ook voor ons, want het was op bepaalde plekken een paar dagen echt spekglad, zorgt het ook erg veel plezier!
De kleintjes hebben dat heel snel door in deze witte wereld, die vermaken zich al tijdens een korte wandeling, als we de hondjes weer uit laten bijvoorbeeld. De grotere kinderen hebben af en toe nog wel een flinke stimulatie nodig, maar als ze dan toch mee zijn op pad, blijkt het echt wel een heel succes, ook al is het koud..

Ook denk je gauw te oud zijn voor iets, want zeg nou zelf, als je 8, 9 of 10 jaar oud bent, ben je toch echt te oud om het leuk te vinden om de eendjes eten te geven.. Dan leer je toch nog wel eens dat als je iets de kans geeft het toch wel heel erg leuk kan zijn. En het heeft echt wat hoor, om hopen eenden op je af te zien komen, die erg blij zijn dat je ze wat te eten komt brengen, zeker nu het zo koud is en eten moeilijk te vinden is..

Vanochtend ontdekten we dat de wereld toch weer een beetje witter was geworden, al was het dit keer door de hagel.
En dus opnieuw de eendjes voeren, want wat we de vorige keer gebracht hadden was wel heel snel op geweest door die grote getallen eenden..
Maar de reis naar de eendjes toe duurde behoorlijk wat langer dan de vorige keer.. We ontdekten dat de sneeuw heeeeeel goed plakte.. En we rolden een paar super sneeuwballen.. Ze waren zo groot geworden dat juffie Jay ze echt niet op elkaar kon krijgen, waardoor het niet lukte om een mooie sneeuwpop te maken. Maar ach, dat gaf ook niet, het was een super activiteit!!

Op de terugweg, we waren bijna weer thuis, begon het te regenen. Zal de sneeuw dan toch al heel gauw verdwijnen?? Ze voorspellen wel dooi.. Toch wel jammer..
Maar aan de andere kant, er valt deze winter vast nog wel meer sneeuw!! En dan zullen we er opnieuw enorm van genieten! En daar kunnen we ons nu al op verheugen!

29 November 2010 / 21:19

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht..

Ook bij “Bij Noa Thuis” is het sinterklaasfeest al in volle gang. Naarmate de kinderen ouder worden ontkom je er toch niet aan.
We zijn voorzichtig begonnen met het in het zicht leggen van de sinterklaas(prenten)boeken. Die waren al heel gauw gevonden, en dankbaar keer op keer gepakt om voorgelezen te worden..
Ook de verkleedkleren lagen netjes klaar. Maar waar die de eerste¬†week wat¬†bleven¬†liggen hebben de kinderen de verkleedkleren nu vol op ontdekt, en wordt er zo’n beetje dagelijks gebruik van gemaakt. Even een korte impressie..

Er wordt ook vol op gezongen. Iedereen zingt graag mee!
En natuurlijk wordt ook het pepernoten bakken (en eten) niet vergeten..

Mmmmmmm

26 November 2010 / 21:25

De eerste ’sneeuw’!

Het voelt als super vroeg, het stelde nog niet zoveel voor, Noa was erg teleurgesteld dat de slee nog niet van stal gehaald kon worden, maarrrrr de eerste sneeuw is toch maar gevallen!!!

En al voelt het momenteel toch wel als bitterkoud zo nu en dan(!),
ik vind het toch weer een heerlijk gevoel!
De lucht voelt zo heerlijk aan!!
En dat witte geeft zo’n gevoel van ruimte..
Echt heerlijk!!

Laat de winter maar weer komen..

11 November 2010 / 21:04

Sint Maarten

“Stergeflonker
buiten is het donker.
Onze lichtjes stralen
dan zullen wij niet verdwalen.
Wij lopen in een lange rij
en zingen er mooie liedjes bij.
Stergeflonker
buiten is het donker..”

Wat genieten we toch vol op van het herfstige weer!
Wind of geen wind, regen of geen regen..
Laatst waaide het zo hard dat de bladeren als regen uit de bomen waaide, overal om ons heen. Wat een pracht gezicht en wat een heerlijk gevoel! We zijn dus nog steeds veel buiten te vinden!

Maar de tijd van binnenactiviteiten is ook weer gekomen.
Deze week staat in het teken van Sint Maarten, het feest van de lichtjes. Omdat het best lastig is om een pompoen uit te hollen en te versieren laat ik de kinderen vaak zelf een lichtje plakken. De grotere meiden beplakten een ballon met vliegerpapier. Als er genoeg papier omheen zit wordt dat een prachtige lampion als je de ballon er onder weghaalt.
De kleintjes zette ik ook weer aan het plakken. Maar het werd me gauw duidelijk dat de kleintjes steeds groter worden. Waar vorig jaar de concentratie bij een paar kinderen er snel af was, gingen ze nu alle drie heel geconcentreerd te werk, en werd al het vloeipapier helemaal op geplakt. Ze beleefden er duidelijk veel plezier aan!

Op de dag van Sint Maarten zelf stak ik de kaarsjes in de lichtjes aan, vlak voordat de kinderen opgehaald zouden worden. Vol trots lieten ze hun zelfgemaakte lichtjes zien! Ook zongen we er de liedjes bij die we de laatste tijd zoveel zingen.

1 November 2010 / 21:07

Lang zal hij leven!

Afgelopen vrijdag was Boas jarig. Hij was alweer 4 jaar geworden! Dat vierde hij natuurlijk lekker thuis!!

Vanochtend kwam hij met een glunderend gezicht binnen; hij had een tractatie meegenomen. We konden nog niet zien wat het was, want de tractatie was toegedekt,¬† en we zouden zo gaan eten en het bewaren tot vanmiddag.. Toen mama echter weg was verklapte Boas fluisterend aan mij zijn geheimpje: “juffie, het zijn pepernoten..” Mmmm, daar verheugde ik me al op!
Na het eten kon Boas het natuurlijk amper afwachten totdat het zover zou zijn.. Maar gelukkig had ik eerst nog wat leuks in petto; we gingen lekker appeltjes schillen om appelmoes van te maken. Leuk! Lekker! En gezellig!
Toen de appeltjes opstonden gingen¬†de jongens en Noa¬†nog even heerlijk spelen, daar zijn ze echt heel goed in! De kamer wordt steeds omgebouwd tot het past in hun fantasie√ęn.. De bus en de trein zijn nog steeds erg populair, en er wordt dus wat afgesjouwd met de stoeltjes!

Maar eindelijk was het zover.. Kabouter Thijm zat er al helemaal klaar voor! Gezellig met zijn allen weer om de tafel. Natuurlijk werd er eerst gezongen. Het kaarsje werd aangestoken, een kadootje uitgepakt, en natuurlijk lekker smullen van de pepernoten!!!
Heerlijk om dat koppie zo te zien glunderen!!

Toen we het ophadden gingen we (na het proeven van de heerlijke appelmoes die lekker stond te pruttelen op het fornuis) naar buiten, om de hondjes uit te laten, en fijn te spelen. Boas wilde graag naar de speeltuin en dat deden we dus ook. Helaas was de glijbaan nat, en had juffie vergeten een doek mee te nemen, maar dat kon de pret niet drukken. Er werd echt vol op gespeeld en grapjes uitgehaald!  We gingen pas terug toen Jurjen bijna gehaald zou worden..

’s Avonds hoorde ik van de moeder van Boas dat Boas zeer voldaan was gaan slapen. Dat is altijd fijn om te horen!! Ik vond het ook een hele leuke en¬†gezellige dag!
Lekker dromen Boas!

22 October 2010 / 19:42

In de wandelwagen op pad..

De herfst toont zich op het moment in vele opzichten. Zo laat het dikwijls zwarte wolken zien, en regent het dan ook geregeld. Zo ook vandaag. Maar gelukkig konden we tussen de buien door toch nog naar buiten.

Alhoewel ik het heerlijk vind om Lasse en Janneke in de draagdoek bij me te hebben, speelde vandaag mijn rug een beetje op en besloot ik de wandelwagen uit te proberen. Lasse is nu bijna 6 maanden oud alweer en ik wist dat hij bij zijn papa en mama ook al geregeld in de wandelwagen zit. De laatste maanden had Noa steeds in de wandelwagen gezeten als ze niet op haar driewielertje op pad wilde. Maar het gaat heel goed met haar been, en ze stapt, rent en springt dan ook alweer vrolijk op haar benen rond. Dus lekker allemaal de jassen aan, Lasse zijn prachtige muts op en met zijn viertjes op stap. De hondjes waren ook mee, die houden ook wel van een wandeling. 

Zoals je kunt zien op de foto vermaakte Lasse zich prima in de wandelwagen. En Noa had algauw een mooie manier gevonden waardoor ze niet het hele stuk zelf hoefde te lopen. Dat beviel haar zo goed dat ze het prefereerde boven het wandelen met de benenwagen.. 

10 October 2010 / 20:36

Grote schoonmaak bij “Bij Noa Thuis”

Een keer in de zoveel tijd is het weer zover; de hoogste tijd om volop te poetsen. Natuurlijk wordt er heel vaak gewoon schoongemaakt, maar vandaag vonden we het weer een goed moment om alles grondig schoon te maken; alles werd van zijn plek gehaald en weer even heerlijk opgefrist. Zo ook het speelgoed.
Op mijn verjaardag had  ik dit jaar een stoom-schoonmaak-apparaat gekregen, en die werd volop ingezet. Met stoom krijg je de dingen echt heel erg schoon en fris! Ik ben er erg blij mee!

Het heerlijke weer van vandaag hielp goed mee, alles kon naar buiten, werd goed schoon en nat gemaakt en kon in het zonnetje weer drogen. En zoals je op de volgende ¬†foto’s kunt zien werd alle hulp ingezet. Noa vond het heerlijk om te helpen, zowel met het schoonmaken van haar eigen speelgoed, als het weer op de plek zetten van alle speelgoed-spulletjes.. Een super hulp!

Maar ook haar zussen hielpen goed mee. En soms was het schoonmaken net een soort van spelen.. Helemaal als je lekker in het zonnetje kunt zitten.. 

Toen we alles weer op zijn plek hadden gezet waren we erg moe, maar zeker voldaan!!

5 October 2010 / 21:01

Welkom Janneke!

Opnieuw mochten we vandaag een  kindje verwelkomen. Dit keer echt een heeeel kleintje; Janneke is net 2 maanden oud.
Noa houdt heel erg van knuffelen en was veel bij Janneke te vinden!

We hadden een rustig moment uitgekozen voor Janneke om te wennen, het kan hier soms heel druk zijn! En dat zijn dan wel heel veel indrukken om aan te wennen. De komende weken nemen we rustig de tijd om Janneke zich lekker te laten voelen in de groep. 

Wees welkom lieve Janneke!
En dat geldt natuurlijk ook voor je ouders!
We wensen ook jou/jullie een hele fijne en warme tijd bij
“Bij Noa Thuis”¬†toe!

1 October 2010 / 9:56

Micha√ęlfeest

Afgelopen woensdag was het de dag van het Micha√ęlfeest. Onze hele week stond een beetje in het teken van het Micha√ęlfeest. Het weer was ook echt af en toe drakerig/ stormachtig. Ik zag het zo nu en dan ook terug in het gedrag van de kinderen. We zijn zo veel mogelijk naar buiten gegaan, waren veel in het bos van Ypey te vinden.

We hebben veel mooie bladeren, paddestoelen, eikeltjes, beukenootjes en kastanjes gevonden. Veel van onze schatten zijn op het seizoensdienblad terecht gekomen, kom maar eens kijken!

Afgelopen maandag hebben we wip-wap-waaiers gemaakt. We hebben een dennenappel versierd met mooi linten. Als je die omhoog of weg gooit lijkt dat erg mooi! Helaas had het die dag veel geregend en was alles nat, daarom mochten we heel even in huis kijken hoe mooi het lijkt en natuurlijk zijn de wip-wap-waaiers mee naar huis gegaan om volop mee te kunnen spelen!

Ook hebben we van de week appelmoes gemaakt. Iedereen hielp echt heel ijverig mee! Eerst met het snijden van de appels, toen met het roeren en later zeker met het proeven!!

Iedereen kreeg ook een beetje van de zelfgemaakt appelmoes mee naar huis.
Mmmm

22 September 2010 / 18:44

Femke en Flora

Afgelopen maandag mochten we 2 meisjes verwelkomen;
Femke (10 jaar) en Flora (5 jaar).
Hoewel de meisjes niet helemaal onbekend waren (ze zitten bij Demi op school), was het toch wel iets nieuws. Maar er kwamen geen gespannen meisjes binnen. Nee, hoor het voelde meteen heel vertrouwd!
Omdat Jurjen bijna gehaald zou worden gingen we meteen naar een speeltuintje toe. Even lekker buiten spelen na een dag op school te hebben gezeten. Maar ook binnen was er genoeg vermaak; Flora stortte zich meteen op het bouwen van torens, en op het maken van een prachtige lange kralenketting.

Femke zit bij Demi in de klas en ze kunnen het goed met elkaar vinden. Lekker samen met elkaar op de bank..

.. giegelen en kletsen in een speelhuisje of op Demi haar kamer.. Breien kan natuurlijk ook.

We hopen dat jullie hier een gezellige vertrouwde tijd hebben meiden. En dat jullie hier met veel plezier naar toe komen!
Wees welkom!

15 September 2010 / 18:51

Steeds meer herfst

Alhoewel mij verteld was dat vandaag een regenachtig dagje zou worden begon de dag met een heerlijk zonnetje! Lasse was net wakker, had heerlijk geslapen en een super humeur! Het zonnetje riep ons om naar buiten te komen en een ommetje te maken. Natuurlijk gaven wij gehoor aan haar oproep en aldus gingen wij op pad. Noa op haar driewieler en Lasse in de draagdoek.

Onderweg zagen wij dat de herfst zich steeds duidelijker liet zien. Op veel plekken waren er paddenstoelen in verschillende maten en soorten.

Er waren al bomen die de bladeren lieten vallen en ook vonden we al kastanjes op de grond.

We konden niet anders dan in ons geheugen te graven naar de vele herfstliedjes, en zongen wat af!

Na een heerlijke wandeling kwamen we voldaan weer thuis en zagen we dat Lasse lekker lag te slapen in de draagdoek.  

13 September 2010 / 20:31

Op een mooie (na)zomerse dag in september

We hebben al een aantal herfstige dagen achter de rug, met veel wind en regen. Maar vandaag hadden we een heerlijke na-zomerse dag. Geen jassen aan en bijna de hele dag buiten gespeeld! Heerlijk op het picknickkleedje boterhammen gegeten en de tent mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Bijna al het speelgoed werd weer uit de schuur gehaald. En alles werd in het spel benut. Hiervoor moest er geregeld wel overlegd worden, meestal ging dat heel harmonieus!

Kortom, een heerlijke en gezellige dag!

9 September 2010 / 20:17

Weer spelen IN de zandbak!

Gisteren had Noa weer een afspraak in het ziekenhuis. De spalk ging eraf en werd vervangen voor loopgips. Er werd natuurlijk gekozen voor een super kleur.. Dit keer werd de knie vrijgehouden waardoor er weer meer beweging inzat. In eerste instantie wel even wennen, want het voelt natuurlijk een stuk minder stevig en aan de andere kant meer omsloten.

Maar de eerste voordelen van het nieuwe gips bleek al gauw; je kunt weer heerlijk in de zandbak spelen!! Ook voor haar speelkameraadjes was dat wel erg fijn!!

Niet lang daarna kwam Noa zelf op het idee om op de driewieler te gaan zitten; en ineens was ze weer super mobiel..
Zo fijn!!

30 August 2010 / 21:29

Improviseren door een gebroken been

Afgelopen zaterdag is Noa ongelukkig uitgegleden en brak daarbij haar been.. Wat een ervaring, voor ons allemaal!
Eerst ben je even lamgeslagen door de gebeurtenis. Gelukkig hadden we een rustige (vrije) dag er achteraan.

Ook de kinderen die vandaag kwamen spelen moesten even wennen aan het idee. Noa had een plekje gekregen op de bank en kwam hier eerst nog niet zoveel af. Waar we normaal altijd aan tafel onze boterhammen opeten, verplaatsten we ons nu gezellig richting Noa en hadden een leuke binnen-picknick op de grond voor de bank.

Dat brak het saaie zitten even voor Noa. Maar op een gegeven moment ben je toch echt wel wat uitgekeken op de bank.
Gelukkig konden we de kinderwagen zo verstellen dat Noa hier lekker in kon nestelen zodat ze ook naar buiten kon. En oppaspapa kwam op een slimme constructie waardoor Noa toch nog met zand kon spelen. En dat deed ze dan ook vol op!

Volgende week krijgt Noa loopgips in plaats van de spalk die ze nu nog heeft. Dan zullen er nog wel meer slimmigheden volgen denk ik.. En hopenlijk vliegt de tijd voorbij en is het voordat we het weten zover dat het loopgips er ook weer af mag..

26 August 2010 / 20:32

Weer vol op bedrijvigheid bij “Bij Noa Thuis”!

De vakantie is weer voorbij gevlogen! Deze week was iedereen weer present bij “Bij Noa Thuis”. Noa was helemaal in haar nopjes!
Tijdens het spel zag ik veel terug van wat de kinderen allemaal beleefd hadden tijdens de vakantie; achterhuis ging de reis naar welke bestemming dan ook vaak door middel van het vliegtuig. En de (al niet meer zo kleine) obertjes komen geregeld langs om te vragen wat we willen bestellen. Boas had een koffertje vol met verschillende smaken (zelfgemaakt) ijs. We mochten zelf uitkiezen welk ijs we het lekkerst vonden en smullen wat af van de vele ijsjes!

We begonnen na de vakantie weer meteen met leuke dingen doen. Omdat het weer deze week veel regen met zich meebracht werden het grotendeels binnenactiviteiten. Zo hebben we op maandag broodjes gebakken. Gezellig samen om de tafel al liedjes zingend het deel kneden. We hadden de broodjes heel graag in het nieuwe tuinhuisje op willen eten, maar daar was het helaas toch wel te nat voor!! Maar het brood smaakte er niet minder lekker om.. en werden tot op de laatste kruimel opgegeten..

Voor vandaag had ik op maandag aan Boas beloofd dat we cakejes zouden gaan bakken. En zo gezegd, zo gedaan. Met zijn allen gezellig in de keuken, roerend in het beslag totdat het klaar was om in de vormpjes te gieten.

Toen oppaspapa thuiskwam waren de cakejes klaar en genoten we tijdens het koffiedrinken van het heerlijke resultaat! Er waren genoeg cakejes gemaakt om ook nog wat mee naar huis te nemen zodat papa en mama er ook wat van konden proeven!!
Mmmmmmm

18 August 2010 / 21:10

Welkom kleine Lasse!

Vanmorgen hadden we sinds lange tijd weer een baby in huis; vanaf vandaag zal Lasse geregeld de groep komen verblijden.
En verblijden deed hij zeker, vanaf het eerste moment. Noa was zo trots alsof het haar eigen kleine broertje was.. Ze kon het niet laten Lasse geregeld even aan te raken; een knuffeltje, een kusje, een aaitje zo nu en dan..

En Lasse deed het super; breed lachend liet hij zich door mij uit bed halen. Schaterend lag hij op het aankleedkussen, en zo nu en dan kropen we even lekker tegen elkaar aan. Na een eerste aarzeling door alle nieuwe ervaringen dronk hij op een later moment toch de fles bijna helemaal leeg.
Ja, dat alle nieuwe dingen veel indruk maakten merkte ik best, en een probeerochtendje bleek dan ook lang genoeg.
Maar we hebben er alle vertouwen in  dat  Lasse zich hier helemaal thuis zal voelen, en dat doet ons goed!

We hopen dat jij en je ouders een super fijne tijd hier zullen hebben lieve Lasse!
Jullie zijn van harte welkom!

16 August 2010 / 21:07

Jurjen terug van vakantie

Na drie weken vakantie kwam vanochtend Jurjen weer bij ons spelen. Daardoor moesten we vanochtend dus weer op tijd uit bed. D.w.z. Noa lag nog heerlijk te slapen toen Jurjen weer uit de rode auto stapte.¬†Zo’n uurtje later werd Noa wakker en haalde ik haar naar beneden.¬†Ze zag Jurjen, rende naar hem toe en gaf¬†hem een dikke knuffel. Jurjen sloeg met een¬†blijde lach zijn armen om haar heen..
Ook in het spel vandaag merkte ik hoe blij ze waren elkaar weer te zien! 

Daar krijg je toch een heel warm hart van..

10 August 2010 / 22:04

Een speelhuisje in de tuin!

 

Degenen die hier geregeld komen hebben het langzaam zien groeien van een paar houten palen in de tuin naar een heus speelhuisje, maar sinds zondag kan er echt in gespeeld worden!! Het is nog steeds niet helemaal af; zo moet er bijvoorbeeld nog een deur in. En al staan er al wel stoeltjes in om op te zitten, de tafel en een kastje om spulletjes in te zetten missen nog.
Maar, dat mag de pret niet drukken!

Wat een werk heeft die oppaspapa er van gehad. Maar met een schitterend resultaat!! Wat zijn we er blij mee!
Dank je wel lieve oppaspapa!

Noa zit er al geregeld in te spelen. Koekjes die we bij de thee en koffie krijgen eet ze nu steevast in haar eigen speelhuisje op.
Over een weekje komt Jurjen weer spelen, en een week erna Boas. Wat zullen ze opkijken!
Nu hoeft het echt niet droog te zijn om toch nog buiten te kunnen spelen..

En mocht je het zelf eens willen bekijken of ervaren..
Je bent van harte uitgenodigd!!

1 August 2010 / 21:32

Uitgerust en wel!

Afgelopen week zijn we er een weekje tussenuit geweest, hiervoor zijn we helemaal naar Denemarken gereden! We hebben veel rondgekeken in de omgeving en heerlijk in de natuur vertoefd. Met name veel tijd bij de zee gezeten. Dat stond volgens Noa ook synoniem aan vakantie; ‚Äúbij de zee spelen‚ÄĚ! Er ging geen dag voorbij dat we de zee niet hebben begroet!

Kabouter Thijm was ook meegereist, en ook hij genoot volop. We zagen hem vaak niet, want alhoewel hij wel steeds (vaak stiekem) meereisde, zocht hij meestal zijn eigen weg. Hij koos hierbij wel geregeld wat gevaarlijke plekjes op, zoals hoog in een toren, of balancerend op een touw boven zee..

  

Na een week van genieten zijn wij weer heerlijk uitgerust en opgeladen thuisgekomen. En we verheugen ons er erg op om iedereen weer te kunnen begroeten!
Alvast een leuk nieuwtje; binnenkort mogen we een paar nieuwe (hele piep-jonge) gezichtjes welkom heten! Dat doen we erg graag en vinden we heel leuk! Maar daar vertel ik te zijner tijd vast meer over..

24 June 2010 / 21:23

De zomer is gekomen!

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar het mooie weer is toch volop gekomen! We leven nu echt hele dagen buiten. Soms is het zo warm dat we niet veel verder komen dan achter huis vertoeven. Daar is het gewoon verreweg het lekkerst!
En als het echt heel warm is, is er maar één remedie; water!
En dus snel het badje opzetten en vullen met water! Dat gebeuren op zich is al een heel feest! Maar daarna is het gewoon dagen optimaal genieten!! Want wat is er nou heerlijker dan spelen met water!!

 

En daarna kun je echt heeeeerrrrlijk uitrusten in een eigen gemaakte tenthut!

 

8 June 2010 / 21:14

Een leuk uitje tussendoor!

Soms lopen de dagen wat anders dan anders.
Vandaag had Demi schoolreisje. Ze gingen met de trein naar hun bestemming. Een leuk uitje dachten wij! En zo gedacht, zo gedaan.
In één klap verschillende vervoersmiddelen gebruikt en bekeken. We stapten eerst in de auto, en moesten daarna een klein stukje lopen nog naar het treinstation. Daar hebben we even onze ogen uitgekeken naar al die treinen en al die mensen!
Natuurlijk hebben we gewacht totdat we Demi uit konden zwaaien!

 

We konden niet weer met de auto naar huis. Maar gelukkig is er een nog leuker vervoersmiddel; de bus!!

 

We zaten eerst helemaal alleen in de bus en konden een prachtig plekje uitzoeken. Lekker hoog, zodat we alles konden zien! En de ogen werden volop de kost gegeven, en de mondjes stonden niet stil..
Wat een avontuur!!

  

Een superuitje!

31 May 2010 / 19:01

‘Nieuw’ speelgoed!

Vandaag kon ik de kinderen verblijden met nieuw speelgoed. Het weer werkte gelukkig mee, waardoor er vol op mee gespeeld kon worden..

4 May 2010 / 21:28

Bos van Ypey op stelten gezet..

Of wel..
Op stelten naar het bos van Ypey..

29 April 2010 / 20:08

Onze bolderkar in de metamorfose..

Vandaag een heerlijke lentedag! Wat een temperatuur!
En dus met de bolderkar op stap.. en wat voor een bolderkar.. De bolderkar heeft een heuse metamorfose ondergaan.. Daar hebben oppaspapa en ik hard aan gewerkt. En wat zijn we trots. Want het is nu echt onze bolderkar. In de kleuren die zo bij mij passen. En met ons logo erop, zodat iedereen kan zien dat wij de kinderen van ‘Bij Noa Thuis’ zijn. Wie weet nodigt het meer kinderen uit om bij ons te komen spelen.. Ze zijn van harte welkom!

En wat hebben we weer genoten van ons uitje vandaag, nadat we Ilse-Amber en Anna weer naar school hadden gebracht, alles is zo mooi groen en wat staan die tulpen er prachtig bij..

 

De hele dag zijn we amper binnen geweest. Na schooltijd waren Ilse-Amber en Anna er ook weer, een echt zandkasteel ontstond er in de zandbak, een mooie voorbode van de zomer.. Aan het eind van de dag waren we allemaal wel erg moe van het spelen. Moe.. maar voldaan!

6 April 2010 / 12:09

Paasfeest bij “Bij Noa Thuis”..

wij willen zoeken
in alle hoeken
onder de linden
zullen wij het vinden
een nestje van hooi
een rood gouden ei
Oh, paashaas sprong jij hier soms voorbij..

Hadden we vorige week donderdag een kleine paaslunch, met zelfgebakken broodjes en een mooi gedekte tafel, vandaag vonden we zomaar paaseitjes in de tuin..

23 March 2010 / 10:59

De vogels hebben het maar druk

De lente laat steeds meer van zich zien. De afgelopen paar dagen zijn we weer steeds meer buiten gaan leven, zulke heerlijke zachte dagen. Wat genieten we daarvan! Lekker zandtaartjes bakken in de zandbak in het zonnetje. Spelen met de bloempotten, of fietsen achter huis. Ook zijn we druk bezig geweest in de tuin. Samen zijn we begonnen met herfstbladeren en dode takjes weg te gooien. Zo krijgen de nieuwe bloemetjes en takken wat meer ruimte. 

Vanochtend natuurlijk weer naar het bos van Ypey geweest. We zagen hoe druk de vogels het hadden. Ze vlogen af en aan met takjes (sommige hele takkenbosjes!) in hun bekjes. Boven in de bomen zie je talrijke nestjes. Sommige nesten zijn heel groot, daar zitten dan ook de wat grotere vogels in. Die grote vogels zagen we een paar weken geleden daar al voor het eerst zitten. Naast de hokken waar de kippen/hanen en andere vogeltjes wonen staan een paar dikke hoge bomen. Daar hebben 2 ooievaarparen hun nest. Prachtig om te zien! Je hoort ze klepperen met hun snavels, en ziet hoe ze hun koppen naar achteren gooien. En verder op in het park zagen we zeker 10 nesten in de bomen waar reigers in zaten. 

Vandaag hoorden we het kabaal van de kraaien die het ook heel druk hebben bij/in hun nesten boven in de bomen. En natuurlijk hebben andere, kleinere vogels het ook heel druk. Toen we onze ogen dicht deden en luisterden naar de vele geluiden om ons heen hoorden we heel wat vogels zingen. Wat een heerlijk plekje, voor de vele vogels, maar zeker ook voor ons!!! 

21 March 2010 / 16:35

De eerste lammetjes!!!

Op een heerlijke lente dag, na een heerlijke lente wandeling, zagen we ze op de terugweg.. de eerste lammetjes!!! Wat geeft dat een vrolijk gevoel!

23 February 2010 / 18:30

Een traktatie-lente dagje

Wat werden we vandaag verrast met een lekker weertje! Had het gisteren bijna de hele dag geregend, vandaag scheen het zonnetje ons heerlijk toe! Dus natuurlijk lekker naar buiten! Omdat het voorjaarsvakantie is ging Demi gezellig mee. Dat bleek een superhulp te zijn. Want hoewel bijna overal de sneeuw al weg is, lag er in het bos van Ypey nog genoeg. Op bepaalde plekken was het gewoon spekglad. Het grootste deel van de paden waren toch wel erg blubberig en dat liep niet heel makkelijk met de buggy. Toch dapper een heel stuk van het park doorgelopen.Daar kwam Demi haar hulp ook goed van pas, want Jurjen wilde aldoor al zo graag de tunnel/grot door, maar Boas en Noa zagen dat nooit zitten, het is ook wel erg donker daarbinnen!!

Toen Demi en Jurjen klaar waren om de grot in te gaan, wilde Noa toch ook wel mee. Dapper liepen we de grot met ons vieren naar binnen.. Maar het duurde niet lang voordat Noa zich toch bedacht.. het was ECHT heel donker hierbinnen!! Jurjen en Demi gingen met hun twee√ęn verder. En Jurjen vond het prachtig!! Al was het na 1x wel genoeg geweest.. Wel werden alle andere mensen en kinderen (het was zowaar druk in het park) vrolijk door Jurjen begroet als ze de grot uit kwamen..

Toen we eindelijk weer klaar waren om richting huis te gaan.. bleek dat het hek (wij nemen altijd de werknemersingang) dicht was.. We stonden even zonder woorden.. het hek was dicht.. Maar toen liepen we toch maar het hele park weer door om via de andere uitgang onze weg naar huis te vinden. Dat was nog een hele klus door de sneeuw en blubber heen.. Bekaf kwamen we thuis aan.. te moe om de hondjes ook nog uit te laten. Gelukkig was oppaspapa zo lief om dat te doen!

22 February 2010 / 19:07

Een heel gewone neus

Vandaag was Hessel er weer. Sinds een tijdje is de maandag vaste prik voor Hessel om te komen. We genieten erg van zijn gezelschap, al is het soms voor de kinderen die Hessel nog niet gezien hebben even wennen. Hessel kreeg namelijk altijd sondevoeding via zijn neus. Noa en Jurjen hebben daar nooit raar naar gekeken, hebben Hessel vanaf het begin geaccepteerd zoals hij is. Heel bijzonder vind ik dat om te zien. Ik kan daar erg van genieten.

 

Vandaag kwam Hessel echter zonder slangetje in zijn neus. Vorige week was hij voor een dagopname opgenomen in het ziekenhuis, waar hij een PEG-sonde heeft gekregen, dus nu een ingang via de buik. Ik had het daar al met Noa over gehad en toen ze Hessel zag noemde ze het meteen, daarna was het ook weer klaar en heel gewoon. Heerlijk om te zien hoe ze hem bemoedert. Hessel  is enig kind thuis en moest daar in het begin wel aan wennen, vond het helemaal niet zo prettig die aandacht zo dichtbij.. Maar hij vindt Noa  toch wel erg lief en nu vindt hij het prima dat Noa soms wel heel erg dichtbij komt. Ook moest Hessel in het begin erg wennen aan de vele nieuwe geluiden hier. Maar na een tijdje kon hij dat ook helemaal loslaten en lekker spelen en genieten.

Hoewel ik me best kan voorstellen dat het feit dat we honden hebben mensen wat afschrikt om hun kinderen hier te brengen, zie ik keer op keer hoe goed dat elke keer loopt en hoe mooi dat echt is. Ook als kinderen in het begin angstig zijn voor de honden, komt daar al heel gauw een gevoel van vertrouwen voor in de plaats. Zo ook bij Hessel, Emma en Britt (onze honden) horen er gewoon bij.

Omdat Hessel vorige week geopereerd was, moest hij vandaag toch wel weer eventjes wennen, en bleef hij het liefst bij me op schoot zitten. En dus ben ik weer op de grond gaan zitten met Hessel lekker dichtbij mij. De andere kleintjes vinden dat ook erg gezellig en dus speelden we al snel samen op het kleed, heerlijk knus. Later kon ik rustig weer mijn gang gaan en de tafel afruimen en een kopje thee zetten e.d. Hessel speelde lekker met Noa en Jurjen op het kleed en ging al gauw op onderzoek uit, en genoot duidelijk zichtbaar!

19 February 2010 / 19:04

Sneeuwklokjes!

Wat een bijzondere winter dit jaar. Vanaf vlak voor de kerstvakantie ligt er bijna aldoor sneeuw. Af en toe verdwijnt het even, maar dat duurt niet lang en dan ligt er al weer een laag(je). Nog steeds spelen de kleintjes met veel plezier in de sneeuw. Aan de andere kant kijken we natuurlijk ook al wel wat uit naar een wat groener landschap, en verheugen we ons ook wel weer een beetje op spelen in de zandbak. En toen we gisteren dan ook (heel erg klein nog) de eerste sneeuwklokjes zagen staan stonden we er vol bewondering naar te kijken.. De lente komt er aan.. Dat is fijn!

Toch verheugde ik me opnieuw toen ik de volgende ochtend het gordijn opendeed en zag dat het weer had gesneeuwd! Want het blijft een pracht gezicht!

28 January 2010 / 19:03

Zieke kindjes

De afgelopen weken waren de kleintjes allemaal ziek geweest, allemaal inclusief  een doktersbezoek en bijna allemaal met medicijnen. Het duurde dit keer echt even voordat ze weer de oude waren. We waren de afgelopen tijd daarom ook meer binnen te vinden dan anders. Maar op een gegeven moment wilden we toch wel weer wat meer dan een klein rondje met de hondjes. Maar lange wandelingen waren echt nog teveel hoor, dat merkte ik wel. Wat fijn dat je dan een bolderkar hebt! De schapenvachtjes er weer in gelegd en lekker warm ingepakt in jas/das/muts/wanten &deken op stap.

Niet uren achtereen, maar doelgericht naar de eendjes en pauwen die vast wel wat eten van ons zouden willen hebben, er was immers al weer sneeuw gevallen.. En voordat we het wisten was ons zakje alweer leeg, en werd ik er op gewezen dat we de volgende keer toch echt wel twee zakjes mee zouden moeten nemen..

Op de terugweg liepen we iets anders dan de gebruikelijke route. Vaste routes sluipen er toch al heel gauw in. Meestal wordt dat toch gestuurd door de kleintjes, opnieuw merk ik dat vaste routines heel belangrijk voor ze zijn. Maar dit keer stonden ze open voor wat nieuws. We liepen nu op een andere manier richting huis, waardoor we op een afstandje ons huis konden zien staan. Het huis valt des temeer op door een grote roze sticker op het raam van Noa haar slaapkamertje waar¬† met grote letters ‚ÄėNoa‚Äô op staat. ‚ÄúKijk,‚ÄĚ riep Noa, ‚Äúdaar is ons huis!‚ÄĚ ‚ÄúDat is ook mijn huis!‚ÄĚ riep Jurjen¬† er meteen achter aan..

Dat deed me erg goed. Want dat is toch wel mijn streven, dat het voor de al de kleintjes voelt als thuis, BijN(o)a Thuis in elk geval..

7 January 2010 / 21:12

Drie koningen

Vandaag liepen er 3 koningen in huis rond. Vanochtend zelf hun kronen verfraaid met zilver- en goudkleurige edelstenen. Toen deze droog waren op maat gemaakt.

De 3 koningen waren erg trots op hun kronen en liepen er trots mee door de kamer nadat we vanmiddag de kou getrotseerd hadden om dienaren die in nood waren in hun rijk van eten te voorzien.

Het was wel wat te koud voor de kamelen, dus die lieten we op stal. De bolderkar werd voor de belangrijke gasten van warme schapenvachtjes en dekens voorzien. En met onze schatten (zakjes gevuld met vogelvoer) in onze zakken gingen we op pad.

Wat zag het bos van Ypey er sprookjesachtig uit! De meeste hanen en kippen waren voor de kou in hun hokken gevlucht. Na eerst wat vogelvoer achter gelaten te hebben bij de pauwen , gingen we op zoek naar de eenden. We moesten er wat langer voor reizen dan verwacht, maar toch vonden we ze gelukkig snel genoeg. Alle eenden hadden het koude water de rug toegekeerd en hadden elkaars warmte opgezocht. Toen ze ons aan zagen komen snelden ze ons al tegemoet.

Rijkelijk strooiden we al het vogelvoer voor hen uit. Ze aten het dankbaar op. En blij dat we wat voor die arme eenden hadden kunnen doen klommen we weer op de warme vellen en onder de dekentjes om snel weer richting huis te gaan.

5 January 2010 / 20:21

Witte wereld

Wat een mooie witte wereld, dacht ik vanochtend toen we de hondjes uitlieten. Wat een heerlijk gevoel van rust straalde het uit! Ik kan daar zo van genieten! De kleintjes voelden het duidelijk ook. De wandeling gaat op zijn dooie akkertje. Overal wordt de sneeuw bevoeld. Onderweg worden heel wat struiken, hekjes en andere obstakels van de lading sneeuw die hen bedekt bevrijdt. In alle rust en concentratie, je zou het haast een soort van meditatie kunnen noemen.

In die rust ontdek je plotseling ook dingen, zeker als er nog niemand door de sneeuw gelopen heeft. Hee, we laten voetsporen achter, en ze zijn  niet gelijk aan elkaar.. En zo gingen we op sporenjacht, want wij waren natuurlijk niet de enigen die buiten gelopen hadden. We zagen ook vogel-, honden- en poezensporen. Die waren toch wel heel verschillend. Soms had er maar één vogel gelopen, en soms heel veel bij elkaar, tenminste.. zo leek het, of had één vogeltje het gewoon heel erg druk gehad? Op sommige plaatsen onder de bomen en struiken waren er allemaal druppels water in de sneeuw gevallen wat ook weer leuke sporen achterliet. Wat zijn er toch veel nieuwe dingen te ontdekken, ook in de sneeuw!

23 December 2009 / 21:05

Het sneeuwt!!!

Wat hebben we de afgelopen paar dagen toch heerlijke dagen gehad. Want dit jaar kunnen we toch echt zeggen; het heeft gesneeuwd! Het was af en toe wel ploeteren in de sneeuw, want als je zo klein bent kon je echt tot boven de knie√ęn in de sneeuw wegzakken hoor!!! Maar wat een fijne wandelingen hebben we gemaakt! Zelfs voor een klein rondje¬†waren we¬†zo een uurtje onderweg..

De eerste dagen was het ontdekken op zich een puur genot; veel voelen met handen, voeten en gezicht. Want dat is toch een bijzonder gevoel als de sneeuwvlokken je tegemoet komen en op je gezicht vallen. En wat kraakt die sneeuw lekker onder je voeten! En wat zien hekken en hagen er mooi uit als ze besneeuwd zijn, het voelt ook zo lekker als je het er weer afveegt..

Een paar dagen later wordt het sneeuwspel wat uitgebreid, de kleintjes hebben inmiddels wat kunsten af kunnen kijken van de groteren en al snel worden de eerste pogingen gedaan om met sneeuw te gooien, én te raken.. En waar eerst het op de slee zitten soms wat spannend was, worden het in de loop van de dagen vanzelf volleerde sleerijders!

26 November 2009 / 20:23

Spetter spetter spat

Spetter spetter spat
ik word klets klieder nat 
het spettert en het regent 
maar daar kan ik wel tegen..

De hele dag door waren er vandaag buien afgewisseld met  droge momenten.  We hadden al hoofdschuddend naar buiten gekeken, zo zouden we niet naar het bos van Ypey kunnen gaan, en dat is toch onze vaste routine en daar genieten we zo enorm van.

Even na twee uur leek de lucht echter weer op te klaren en we bedachten ons niet en gingen meteen op pad. Heel eventjes  maar namen we ons voor, dit keer niet naar de paarden, maar wel even de pauw en de haan begroeten..

De heenreis  leek veelbelovend. De aandacht ging meer uit naar al de plassen overal dan naar de vogels.. Heerlijk, we genoten weer volop. We stonden toch even bij de kippen en de hanen te kijken toen het erg donker werd en er een stortbui volgde.. We schuilden snel onder wat bomen/struiken. Maar al snel bleken we het daar niet echt droog te houden, al voelden we in ieder geval de hagelsteentjes niet..

Noa en Jurjen vonden het eigenlijk wel super zo’n heerlijke plensbui, en ik kon ze haast niet weerhouden van het midden in de bui gaan staan.. Het regende echter zo hard dat ik niet naar een betere schuilplaats durfde te gaan met die kleintjes; in de bolderkar zat al een aardige plas water en de grond was zo drassig dat de kans groot was dat er één of meer kleintjes zouden uitglijden als we ons moesten haasten.. De ene bui was nog niet voorbij of het klaterde alweer. Toch uiteindelijk een poging gewaagd toen het geklater iets af nam, en we vonden inderdaad een betere schuilplaats. Na een poosje wachten konden we toch nog in een droog moment naar huis lopen.

Dat het droog was was fijn, maar nam niet weg dat we er bij thuiskomst toch uitzagen als een stel verzopen katjes..

17 November 2009 / 18:53

Wat een heerlijke dag!

Momenteel is het vaste prik. Na het slaapje nog even lekker naar buiten, het liefst als het niet regent, maar we trotseren hoe dan ook weer en wind. Vandaag was het gelukkig lekker weer. En zo gingen we met zijn allen, na eerst Anna naar school te hebben gebracht, weer richting het bos van Ypey. Dit keer was Ilse-Amber er ook bij, voor het eerst in de bolderkar..

 

Via de pauwen, hanen, kippen etc. richtten we opnieuw ons pad en blik naar de paarden. En ja hoor, we zagen ze al in de verte, al leken ze ons niet te zien staan. Toch naar het hek getogen, want je weet maar nooit..

Tot onze grote verrassing en vreugde kwamen de paarden er toch aan! Wat gaf dat een super gevoel, wat heerlijk om bij die grote beesten te staan en ze te kunnen aanraken en grasjes te geven. We werden er allemaal heel vrolijk van licht van!

Het hield ons zo bezig dat we vanuit het bos van Ypey rechtstreeks naar school moesten om Anna weer op te halen. Eenmaal thuis gekomen gingen de grotere meiden lekker aan tafel spelen met de grote zussen van Noa. De kleintjes bleven liever lekker buiten spelen.

Met een goed gevoel en glinsterende ogen gingen de kinderen weer met hun moeders mee naar huis. Wat een heerlijke dag!!

12 November 2009 / 21:59

Beesten nieuws uit het bos van Ypey

Pauwen kraken theehuis

En 

paarden geven geen gehoor…

… gelukkig hebben de kleintjes een¬†dag of wat later¬†meer succes, al zit er dan¬†nog wel een sloot tussen..

 

2 November 2009 / 20:08

Er kan nog meer bij..

Opnieuw genoten van een zachte dag. Vooral de kleintjes zijn echte buitenkinderen. Als het enigszins kan zijn we buiten te vinden. Als we de honden uitgelaten hebben is steevast de eerste loop naar de zandbak toe. De afgelopen weken was het soms al echt te koud om in dat koude natte zand te zitten. Maar vandaag kon het best. (Wollen broeken zijn ook voor deze momenten een echte uitkomst; niet alleen houdt ’t het vocht van natte (katoenen ) luiers binnen, maar het weert ook vocht en kou van buitenaf ..)
Dat het heerlijk zandbakweer was werdvanmiddag duidelijk ook beaamd door de wat grotere kinderen; toen ze vanuit school achter huis aankwamen, en die kleintjes lekker in de zandbak zagen spelen, bedachten ze zich geen moment..

29 October 2009 / 20:33

Wandelen.. goed voor moeder en (poppen)kind (en vaders ook!!)


Nabootsen zie ik continu terug in het spel van de kinderen. Zowel binnen als buiten. Vandaag was het weer heerlijk zacht zodat we lekker veel buiten konden spelen. In de zandbak werd volop gebakken; ‚Äúbeetje suiker erbij‚ÄĚ..

Voor buiten hebben we 2 poppen die wat beter tegen het buitenspelen bestand zijn. Toen het weer wat kouder begon te worden kwamen we echter tot de ontdekking dat de poppenkindjes niet echt gekleed waren op die koudere temperaturen. Dus werden de poppenbedjes binnen wat drukker bezet, omdat de poppenkindjes van buiten mee naar binnen mochten totdat er geschikte kleren gevonden waren. Dat was toch heus reuze krap met al die baby’s in die bedjes!

Om goed tegen de kou opgewassen te zijn ging ik bovendien naarstig aan het werk om lekkere warme wollen slaapzakken, mutsen en dassen te breien/haken. Dit doe ik meestal in bijzijn van de kinderen zodat ze dat proces mooi kunnen volgen.  Eén slaapzak had ik al af en vandaag legde ik ook de laatste hand aan het eerste mutsje. Dat kwam goed uit met dit zachte weer! De kinderwagen werd meteen van stal gehaald en het poppenkindje en poppenmoedertje genoten met volle teugen van de wandeling en het buiten zijn!

En¬†genieten¬†doen we momenteel volop van het wandelen!! Geregeld zijn we in het bos van Ypey te vinden. Heerlijk om door de plassen te stampen of door de bulten bladeren te klossen!! Of nog gekker, je laten vallen in zo’n bladerhoop! En wat dacht je van handen vol met bladeren omhoog gooien.. Wat ook leuk is om met je achterhoofd achterover geleund op de rand van de bolderkar naar de bomen boven je te kijken, vooral als de wind net allemaal bladeren van de bomen waait..

 

Tja, dat kan ons allemaal toch alleen maar goed doen!!!!

20 October 2009 / 19:05

Liedjes uit de oude doos..

Toen Noa dit jaar jarig was, kreeg ze van haar opa en oma een mooi boek met rijmpjes en versjes uit de oude doos. Nou, dat was een gepast cadeautje voor Noa, want we zingen hier wat af hoor! ¬†En ook die ‚Äėgouden ouden‚Äô doen het nog uitstekend! In de tuin doen we vaak kringspelletjes zoals ‚ÄėWe maken een kringetje van jongens en van meisjes‚Äô, of ‚ÄėJan Huigen in de ton‚Äô.. ¬†Maar ook¬†in huis¬†zijn er die bij vrijwel iedereen bekende liedjes zoals ‚ÄėSchuitje varen, theetje drinken‚Äô. Het initiatief komt hierbij vaak genoeg van de kant van de kinderen..

 

Het plezier van het zingen van al die liedjes zit hem niet alleen in het zingen op zich, maar de bewegingen die erbij horen maken het plaatje helemaal af. 

12 October 2009 / 20:23

Op een mooie zonnige dag in oktober..

Dat oktober ook nog heerlijke zonnige dagen te bieden heeft merkten we vandaag opnieuw. Een goede reden om weer even op stap te gaan. Dit keer niet met de bolderkar, hoe fijn dat ook is. Nee, we hadden een andere bestemming in gedachten, en de fiets zou ons hier wat sneller heen brengen. Toen ik de fietskar te voorschijn haalde begonnen er een aantal oogjes flink te stralen, want dat leek ze ook wel heel erg leuk toe!! Het had even wat voeten in de aarde, maar toen we er helemaal klaar voor waren gingen we dan eindelijk op weg naar.. Aqua Zoo .

Onderweg zaten Noa en Jurjen heerlijk keuvelend in de fietskar. Af en toe werd er flink gewezen ‚Äúkijk!!‚ÄĚ, al kon ik vaak niet verstaan wat ze zagen want dat ging voor mij verloren in de wind.. Eenmaal bij de Aqua Zoo aangekomen bleek dat we wat te vroeg waren; vanaf oktober zijn ze pas om 10 uur open ipv half 10. Maar¬†de kassa-mevrouw¬†kende ons wel en dus mochten we alvast naar binnen.

 Zoals altijd begonnen we binnen, bij de grote vissen, de cavia’s en de schildpadden enz. Er zijn altijd dieren die een voorkeur hebben en de grote vissen zijn daar zeker één van, daar staan we altijd een poosje bij stil! Eenmaal buiten zagen we de zeehonden als eerste, zij hielden ons goed in de gaten. En bij de andere dieren merkten we het ook, ze zaten met smart te wachten op hun eten. Helaas hadden wij ze niets te bieden, maar we konden ze daardoor wel erg goed bekijken, sommige dieren kwamen echt heel erg dichtbij!

Het genieten van ons uitje beperkte zich niet alleen tot de dieren. Ook stonden we menig keer stil om blaadjes, takjes, slakjes , beekjes enz. te bewonderen. En het had de dagen er voor geregend, plassen zijn voor die kleintjes nog steeds erg aantrekkelijk!! Kortom genoeg vermaak voor ons allemaal!!

Maar altijd komt er ook weer de tijd om richting huis te gaan. Noa wilde dit keer voorop en kwebbelde en zong de oren van mijn hoofd. Jurjen zat alleen in de fietskar. Dat vond hij niet zo erg, het is wel een heerlijk plekje om alleen te zijn als je zo moe bent.. zijn ogen vielen dan ook al heel gauw toe..

8 October 2009 / 20:11

Rijden, rijden, rijden in een wagentje

Toen er steeds meer kinderen kwamen bij Noa thuis, rees bij mij meer en meer de vraag, is er ook een manier om de kleintjes wat makkelijker te kunnen vervoeren, want soms is het lopen toch wel net iets teveel.

Tot ik op marktplaats tegen een grote bolderkar aan liep. Ik was meteen verkocht, dat was het!! Ik zag het al helemaal voor me. Gelukkig was ik er op tijd bij; we mochten de bolderkar overnemen!! Gistermiddag daarvoor naar Groningen gereden. Wow, dat zag er super uit!!!

We willen hem nog wel wat veranderen, zodat er ook een maxi cosi in kan. Daarbij wil ik graag een paar plaatsen met gordeltjes voor de kleintjes die nog maar net kunnen zitten. En natuurlijk moet de kleur nog worden aangepast en mag iedereen zien dat wij de kinderen van ‚ÄėBij Noa Thuis‚Äôzijn!

Hoe dan ook, we waren erg verheugd en wilden hem natuurlijk zo snel mogelijk uitproberen. En wat wil je, vandaag werkte het weer daar heel erg aan mee. Na gisteren een regenachtige dag te hebben gehad was het zonnetje vanochtend stralend aanwezig!! En dus, hup met z’n allen op pad. De kinderen wilden maar wat graag in de bolderkar!! Het was wel even wennen, want in deze kar rij je niet vooruit of achteruit, maar opzij.. Maar ze vonden het prachtig!!

Eenmaal bij het vogeleiland wilde zelfs niet iedereen eruit; twee van de vier wilden de hele wandeling in de bolderkar blijven zitten.. En ook toen we ’s middags de honden uit gingen laten moest de bolderkar mee.

Ik kan heus zeggen dat we er reuze blij mee zijn!

2 October 2009 / 20:12

Wees welkom Hessel!

Vandaag kwam Hessel weer eventjes bij ons kijken met zijn vader. Dat kan gewoon bij Noa thuis, als je wat langer tijd nodig hebt om aan alles te wennen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders is dat duidelijk heel fijn!

Op vrijdag zijn op dit moment alleen Noa en Jurjen er. Heerlijk om te zien hoe Hessel meteen volop door die twee wordt opgenomen  en geaccepteerd. Als de garage en nog wat speelgoed op het kleed wordt neergezet voor Hessel om mee te spelen komen ze er gezellig en rustig bijzitten. Hessel heeft voor de herkenning ook wat van zijn eigen speelgoed meegenomen, natuurlijk ook erg leuk voor de andere kinderen; wat nieuws om mee te spelen. Maar ook duidelijk van Hessel en Noa brengt het dan ook heel vanzelfsprekend weer bij Hessel terug.

Als Hessel na een paar uurtjes weer met zijn papa naar huis gaat willen Jurjen en Noa maar¬†al te¬†graag mee om Hessel uit te zwaaien. ‚ÄúDag Hessel, tot de volgende keer! Fijn dat je er was!‚ÄĚ

1 October 2009 / 18:39

Wat knap van die meneer!

De afgelopen dagen wat meer herfstweer gehad, regen en wind was geregeld ons deel. Alhoewel we de zandbak af en toe erg missen, is het ook wel weer heel lekker om er ook nu op uit te trekken, juist in de regen. Dan maken we niet hele verre tochten, maar dat is ook niet nodig, er is vlak bij huis genoeg te zien! In de buurt staan nog al wat rode paddenstoelen met witte stippen , en het liedje ‚Äėop een grote paddenstoel‚Äô komt dan ook erg van pas.

Ook kennen we steeds meer liedjes over de regen en de herfst! Want steeds weer vinden we een aanleiding voor het zingen van een toepasselijk liedje. De herfst biedt dus niet alleen schatten die we op de grond vinden of in de bomen zien hangen, maar ook verrijkt het ons enorm aan liedjes!

Maar hoe we ook enorm genieten van al die mooie dingen die de natuur ons biedt, toch zijn er ook van tijd tot tijd andere zaken die erg spectaculair zijn, en het ook enorm waard zijn, volgens de kinderen, om er steeds weer op terug te komen. Zo ook vandaag. E√©n van de buren op de Klaverkamp is van voornemen zijn tuin te bestraten. Vanochtend, toen we zowaar even in de zandbak konden spelen, hoorden we een vrachtauto o.i.d. vlak voor het huis aardig wat kabaal maken. Daar moesten we toch even heen om te kijken. Het bleek een vrachtauto met stenen te zijn, en de chauffeur bediende heel handig de apparatuur die de pallets met stenen vanuit de vrachtauto op de grond moest zetten. De kinderen stonden daar zeer aandachtig naar te kijken, totdat de vrachtauto volledig uit zicht was. De hele dag werd er op terug gekomen hoe knap dat wel niet van die meneer was! Dus als de meneer, die op 1 oktober stenen op de klaverkamp heeft afgeleverd, toevallig op deze site terecht komt; met de complimenten van de kinderen van ‚ÄėBij Noa Thuis‚Äô!

22 September 2009 / 21:24

Op bramenjacht

Vanmorgen hadden we wel zin om lekkere bramen te gaan eten.

Het zonnetje scheen heerlijk, en het was bepaald niet guur, maar toch voelde het echt al als herfst in het bos van Ypey. Op de grond lagen al overal mooie gekleurde bladeren. En natuurlijk allemaal eikels en beukennootjes. We ontdekten dat ook beukennootjes lekker smaken! Een flinke windvlaag zorgde voor een echte eikeltjes-regen, die kunnen dan best pijn doen! Ook vonden we door die windvlaag gelukkig een paar net gevallen kastanjes. Daar moet je hier echt om zoeken hoor, we zijn waarschijnlijk niet de enigen die ze zo mooi vinden. We vonden ook nog een  paar kastanjebolsters, dat was leuk, want zo konden we even naar het bedje van de kastanje kijken.. En hoog in de bomen zagen we ze wel hangen, maar helaas geen tamme kastanjes op de grond..

Gelukkig waren we snel getroost toen we weer mooie rijpe bramen zagen, opnieuw hebben we er lekker van gesmuld! We ontdekten wel dat je daar erg gekleurde handen (en kleren) van kunt krijgen.. Helaas hingen er niet zoveel meer, dus ons plannetje om er jam van te maken viel wat in duigen, maar wellicht volgend jaar!

14 September 2009 / 21:00

Kus erop – over

De vader van Jurjen belt vanochtend af. Hij heeft in het weekend zijn enkel geblesseerd , en moet daarom een week thuis blijven. Om die reden komt Jurjen deze week dus ook niet. Als ik dat aan Noa uitleg zegt ze; ‚ÄúJurjen kusje zere voet papa.. over..‚ÄĚ

M.a.w. dan kan Jurjen nu wel weer komen..

10 September 2009 / 20:37

Struinen in het bos van Ypey

Vanmorgen naar bos van Ypey geweest. We zijn lekker vroeg, zo vroeg dat de kippen, hanen, eenden en andere vogels duidelijk op ons reageren. Ze denken waarschijnlijk dat we ze zullen voeren, maar daar moeten we hen helaas in terleurstellen..


Nu de pauwen hun mooie verentooi kwijt zijn, is de noodzaak blijkbaar weg om bij het vogeleiland te blijven; ze lopen nu het hele park door. Een eindje verderop zien we een groepje van 2 mannetjes met 3 vrouwtjes rondlopen, de kinderen blijven een tijdje staan kijken, zijn nog steeds geboeid door de mooie vogels.

Overal liggen eikels en daar nemen we dankbaar wat van mee, voor op de seizoenstafel én om mee te spelen. De tuinman heeft het maar druk. We zien hem bezig bij een sloot. Aan de kant ligt allemaal riet, we nemen ook hier wat van mee, het siert de seizoenstafel mooi!

Ook ontdekken we dat de bramen rijp zijn om geplukt te worden.. Mmmmm.. heerlijk!!!